Този огромен кръг, този безкраен кръг, тази блестяща поничка, която ще бъде новият кампус на Apple в Купертино, е едновременно впечатляваща и озадачаваща.



Впечатляващо, защото ще бъде толкова елегантно, колкото може да бъде всяка структура с размерите на Пентагона. Външните стени ще се състоят почти изцяло от стъкло от пода до тавана на всичките четири нива, с изключение на тънките хоризонтални слънчеви остриета, осигуряващи малко засенчване. Най-вече те ще подчертаят приглушената, шумяща гладкост на дизайна.

Това, което е озадачаващо за дизайна, чиито чертежи бяха публикувани миналата седмица, е колко конвенционален е концептуално. Той почти не пробива нова основа в преоформянето на работното място в Силиконовата долина, а там, където се отклонява от нормата, създава проблеми за себе си.



Положителната страна е, че естествената светлина и гледките към горите ще проникнат в сградата. Работниците и посетителите ще бъдат наясно с впечатляващите дървета, ливади, овощни градини и ботанически и билкови градини около него.

Ако iPad може да бъде увеличен до размера на сградата, това би било: дизайнът олицетворява характерната естетика на продуктите на Apple – минималистичен до точката на неразгадаемост – докато те мигат към електронния живот и се превърнат в прозорец към вселената. Но това, което работи за устройство, което държите в ръката си, не е задължително да работи в мащаба на офис сграда.



Новият кампус на Apple, обявен през юни и обсъден за първи път на публично изслушване миналата седмица, не е съществено допълнение към успешния прототип на високотехнологичния кампус в Силиконовата долина, представен в Станфордския индустриален парк преди 60 години, който се превърна в архитектурна икона. небостъргачът. Единствената разлика в Apple ще бъде опаковката, предоставена от международно известния архитект Норман Фостър. И в тази опаковка моделът е променен по странни начини.

Вместо обичайната група сгради, бившият главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс и Фостър решиха да изберат една огромна кръгла структура: голяма уникалност. Въпреки че вече е обозначена като икона, занитващата чистота и символика на тази форма ще бъдат видими само в рисунки и въздушни снимки. Защо тогава да проектирате такова дръзко официално съвършенство, ако то ще бъде напълно незабележимо за всеки, който го използва? Толкова е далеч от маршрута на полета, че дори пътниците, използващи международното летище Минета Сан Хосе, няма да го видят добре.



След това има практически проблеми на сграда, която е толкова разпръсната. Озелененият централен двор ще бъде красив парк, но ще е необходима една трета миля пеша, за да го преминете от една среща до друга - по-далеч за тези, които решат да останат вътре в дъждовни дни. Вярно е, че други високотехнологични кампуси имат големи централни дворове - като версията с дължина 1400 фута, построена в Sun Microsystems, сега Facebook, в Menlo Park, от архитекти на MBT - но пешеходното разстояние през двора е далеч по-малко обезсърчително.

В известен смисъл дизайнът на Apple е ретроградна стъпка от нормата. Бившият кампус на Silicon Graphics, който сега принадлежи на Google в Маунтин Вю, включваше обществен парк от 5 акра, проектиран от ландшафтни архитекти на SWA, в непосредствена близост до Shoreline Park и пътека. Но Apple казва, че огражда целия си сайт, за да зачита нуждите на Apple за сигурност (отчасти чрез защита на периметъра). Стратегията за този кръг на вагоните изглежда странна в ерата на WikiLeaks. По-добрият дизайн би включвал начин да се направи поне част от този парк публичен.



Звездни архитекти като Foster + Partners и инженери като Arup са наети за тяхната технологична бравада. От 70-те години на миналия век Фостър е новатор в стъклените стени. Фирмата беше естествено съвпадение с марката на Apple, базирана на елегантна технология.

С функции като изработените по поръчка извити стъклени стени, кампусът на Apple ще остане уникален тук - въпреки че Китай сега изгражда индустриална архитектура също толкова огромна, стряскаща и технически фантастична. Това може да са истинските конкуренти на Apple в бъдеще, така че този необикновен дизайн може да бъде превантивна стачка, показваща, че Apple възнамерява да запази превъзходство в световния дизайн.



Очаква се процесът на планиране на кампуса на Apple да продължи една година. Компанията се надява да получи одобрение в края на 2012 г. и да започне строителството през 2013 г.

Като подвиг на техническото строителство сградата ще бъде впечатляваща. Можем да очакваме изискано ниво на детайлност навсякъде. Най-зрелищна ще бъде четириетажната стъклена стена на ресторанта от североизточната страна на сградата: цялата тази стена ще се плъзне назад, превръщайки вътрешното кафене в открито.

Фостър използва извитите стъклени панели миналата година във Fortaleza Hall, нова сграда за Johnson Wax в Расин, Висконсин. Всъщност формата и размерите на този павилион изглеждат доста подобни на все още незавършения дизайн на фоайето на новия театър на Apple. Това също ще бъде висок павилион със стъклени стени със симетрични извити стъпала, водещи към подземната аудитория.

Колкото и елегантно да изглежда, Fortaleza Hall също демонстрира някои недостатъци на минималистичния подход на Фостър. Той страда особено в сравнение със съседа си, сградата Johnson Wax на Франк Лойд Райт от 1936 г., толкова ослепителен пример за хуманно, изпълнено със светлина корпоративно работно пространство, което ще намерите и до днес. Въпреки че е технологично страхотен, дизайнът на Фостър не създава такъв емоционален резонанс.

Вижте сами. Точно по пътя от Купертино стои Clark Center на Фостър от 2003 г. в Станфордския университет. Също толкова впечатляващ визуално, той е с неудобни пропорции и извън човешки мащаб. Преувеличената височина на всеки етаж и агресивно острите сенници от аеродинамичен профил, висящи над главата, биха го направили страхотен набор от научнофантастичен филм, но не непременно страхотно място за работа или учене. Еднаквостта от всяка страна на новата сграда на Apple ще бъде също толкова хладна.

Такива са недостатъците на марката на Фостър за стария модернизъм. Дори идеята за високотехнологичен офис с извита завеса стена датира чак до хиляда фута дългата и с форма на полумесец сграда на IBM от 1956 г. в Йорктаун, Ню Йорк.

Зачитайки природата, Apple ще интегрира впечатляващ списък от зелени технологии в новия комплекс. Но с изключение на някои дървета по периметъра, почти всички от тях сега на сайта ще бъдат премахнати и заменени с нови. А сградата от бял метал и стъкло стои на една ръка разстояние от приятно дрипавия, неманикюриран вид на новото озеленяване. Сградата ще бъде място, от което да се наблюдава природата, но не и място, в което да я приветстваме.

Ние се оттегляме в нашите машини, на които се доверяваме, за да решат нашите проблеми с енергийната зависимост. Дизайнът на Apple не изисква от нас да правим философска корекция, която да доведе живота ни в баланс с природата.

Ако виждаме останалата част от 21-ви век по-ясно в този проект, гледката не е напълно обнадеждаваща.

Алън Хес е архитект и архитектурен критик за този вестник. Последната му книга е Casa Modernista: История на модерната къща в Бразилия.




Избор На Редактора